fbpx

Nutidens unge kommer til at betale gildet

De unge fylder rigtig meget i mediebilledet i denne tid. Hvad enten det handler om, at Mette Frederiksen vil udskamme de unge for deres opførsel, så hun kan finde en syndebuk, eller de mange kommende studenter som er nervøse for deres studentertid. Fine emner at belyse, men det er som om, at folk glemmer elefanten i rummet.

Over 50.000 har mistet deres job. 170.000 er blevet sendt hjem på lønkompensationen, og statsgælden stiger i samme tempo, som promillen hos en 16-årig pige der drikker en halv flaske vodka. Fuldstændig ukontrolleret og uden tanke på konsekvenserne. I første kvartal faldt Danmarks BNP med 1,9 %, og inden året er omme forventes det at falde med 6 %. Det der startede som en sundhedskrise har udviklet sig til en økonomisk krise, som har slået hul på statskassen og kostet flere virksomheder livet.

Selv har jeg måtte omstille mig til virtuel undervisning på mit studie, og det sociale møde med mange af ens venner har lidt et knæk. Jeg har stor sympati for de mange tusinde studenter som lige nu frygter for deres studentertid. De fortjener deres vogntur og præcis de samme oplevelser, som jeg selv havde muligheden for, da jeg blev student for bare få år siden.

Men hvis man tror, at det største problem for ungdommen er virtuel undervisning, muligheden for at mødes med sine venner og en amputeret studentertid, så tager man grueligt fejl. For mens Mette Frederiksen og hendes kollegaer brænder penge af som et lille barn med en blankocheck i en Fætter BR-butik, så glemmer man dem, som skal samle regningen op i sidste ende.

Ungdomsarbejdsløsheden rammes oftest hårdt under økonomiske kriser. Men det største problem er, at når statsgælden stadigvæk ikke er betalt tilbage om 15 år, så er det nutidens unge som skal betale regningen for de nuværende politikeres uansvarlige økonomiske politik. Der er blevet slået hul på statskassen, og pengene fosser ud.

Der er behov for, at politikerne lige stopper op et kort sekund og tager noget ansvar for det økonomiske kaos, som de er i gang med at skabe. I stedet for at presse deres dyre valgløfter igennem, så er det på tide, at der bliver ført en ansvarlig økonomisk politik. En politik, som også sikrer hjulene igen, kan begynde at køre rundt i Danmark. På denne tid af årete er mange unge er blandt andet beskæftiget i forlystelsesparker, kulturinstitutioner, biografer og lignende. Alle erhverv, som regeringen ikke vil åbne for endnu, selvom vi er milevidt fra den maksimale kapacitet, og smittetrykket går den rigtige vej.

Når ungdommens problemer under coronakrisen negigleres til studenterkørsel og aflyste festivaler, så skyder man langt forbi mål. Vi unge er i høj grad heldige af at leve i et land med alletiders muligheder for uddannelse, hvor man endda får penge fra staten, mens man studerer. Men hele dette gilde betales af skatteborgerne, og det er nutidens unge, som skal være med til at finansiere fremtidens velfærdssamfund på sigt, og den regning eksploderer lige nu.

Af Magnus Von Dreiager

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.