fbpx

5 historier at holde øje med i 2024

Vi vil i denne artikel kigge fremad mod 2024 og de begivenheder, som er værd at holde øje med. Det bliver et år i udenrigspolitikkens tegn, hvor den frie verden skal vælge en ny leder, sportskontroverser når nye højder, og grænserne truer med at flytte sig til Putins fordel. Dennis Knudsen kigger også forbi.

Primærvalget i Amerika

Trommerne til det næste amerikanske præsidentvalg er allerede begyndt at buldre. Vi giver her en indflyvning i primærvalgets mest interessante kandidater som den amerikanofile KU’er skal holde øje med. Vi holder fokus på de republikanske kandidater, da Joe Biden søger genvalg, og der derfor ikke er nævneværdige demokratiske kandidater udover ham.

Donald Trump

Vi siger præsident, og du tænker Trump. En mand som ingen introduktion behøver. “The Don” prøver igen, for præsident, det skal han sgu være. Særligt i lyset af stormen på kongressen og hans generelle disrespekt overfor valgresultater hvor han ikke vinder, er det primært kontroverser, som fylder hos Trump. Selvtilliden fejler som vanligt intet hos Trump, men hertil skal også nævnes, at han faktisk står som favoritten i meningsmålingerne til primærvalget. De republikanske vælgere elsker stadig Trump – det kan man ikke komme udenom. Derfor kan vi heller ikke glemme ham, selvom vi ikke hører så meget til ham på de sociale medier mere. Trump bruger selvfølgelig kun sit eget sociale medie, det såkaldte “Truth Social”. Trump synes for det meste at begrænse sin medieoptræden til steder hvor han ikke bliver udfordret alverden. Der er ellers rigeligt at tage fat på, med det efterhånden store antal kontroverser han har været igennem. Sidste skud på stammen af kontroverser, omhandler hvorvidt han overhovedet får lov at stille op til primærvalget – i hvert fald i Colorado. Colorados højesteret har forbudt ham at stille op til primærvalget i delstaten, da de mener, at han har opfordret til folkelig opstand ved stormen på kongressen. Denne afgørelse er selvfølgelig anket til USA’s højesteret prompte. Ak, livet er aldrig kedeligt når man hedder Donald Trump.

Vivek Ramaswamy

Foruden at have et efternavn man ikke kan sige 5 gange hurtigt efter hinanden, så har Ramaswamy rigtigt dejligt højreorienterede holdninger. Han er kapitalist af Guds nåde, succesfuld forretningsmand, også lavede han Eminem covers og libertære rapnumre da han gik på universitet, under navnet “Da Vek”. Ja, der er nok at sige om den 38-årige mand. Han er søn af indiske immigranter til USA, og har læst på både Yale og Harvard Universiteterne, og driver ud over sin kampagne en medicinalvirksomhed, som selvfølgelig er indregistreret i Schweiz. Hvorvidt “Da Vek” har chancer for at blive den republikanske kandidat er svært at sige. Hans politiske holdninger ligner meget Trumps, men i en mere ung og mulat udgave. Måske kan Ramaswamy snuppe nogle af Trumps vælgere, gennem hans karismatiske optræden i primærvalgsdebatterne (som Trump i øvrigt nægter at deltage i). Vi har ikke set det sidste til Vivek Ramaswamy, og det bliver spændende at følge med i hans valgkampagne.

Nikki Haley

Nikki Haley er hvad de venstreorienterede kalder en for såkaldt “boss bitch”. Redaktionen ved ikke helt hvad det betyder, men det står dog klart at Haley er en talentfuld politiker med et imponerende CV. Hun er tidligere guvernør i South Carolina, et job hun forlod for at blive USA’s ambassadør til FN. Haley og Trump er ikke just gode venner, da hun støttede Marco Rubio og Ted Cruz ved præsidentvalget i 2016, og kun modvilligt støttede Trump, da Rubio og Cruz valgte at stoppe deres kampagner. Haleys chancer for valg er mindre klare, men hun repræsentere mere moderate kræfter i det republikanske parti, og derfor håber nogle at et valg af hende kan være en tilbagevenden til et mere normalt republikansk parti, hvor trumpismen bliver fortid. Redaktionen nærer en lille forhåbning om at Haley klarer det godt til præsidentvalget, da det kunne være fantastisk at have den første kvindelige præsident fra det republikanske parti – det ville være en dejlig sejr at tage fra de venstreorienterede.

Robert F. Kennedy Jr.

Valgets joker! Ikke fordi han bliver valgt, for det gør han ikke, men fordi han siger nogle vanvittige ting. Og ja, han er en rigtig Kennedy, han er nemlig søn af Robert F. Kennedy, og nevø til John F. Kennedy. Selvom han er i familie med nogle af de mest velansete politikere i amerikansk historie, så skal det ikke afholde ham fra at sige vanvittige ting. Han er tidligere demokrat, men er nu uafhængig. Dermed sagt bliver han heller aldrig valgt, men derfor kan vi godt grine af hans mund-diarré. Kennedy har kæmpet meget for miljøet, indfødte amerikaneres rettigheder og vedvarende energi. Klassiske demokratiske mærkesager. Hvor man til gengæld virkeligt kan mærke at han er “uafhængig” er når han taler om corona-epidemien. Kennedy er enormt stor modstander at corona-vaccinering, og har foruden at holdt sig meget kritisk til den amerikanske stats corona-håndtering. Dette er jo fair nok i sig selv, men det klinger lidt utroværdigt når han offentligt udtrykker sin støtte til den ene konspirationsteori efter den anden. Særligt er det konspirationsteorier om sundhed som har Kennedys helt store interesse. Han tror fx på at man kan få AIDS af alt muligt, og ikke kun HIV, samt at vacciner giver allergi og autisme. Redaktionen vil gerne opfordre alle til at følge aktivt med i Kennedys kampagne – ikke fordi han bliver valgt, men fordi han er tosset og skide sjov.

OL Paris

De Olympiske Lege har historisk samlet nationer og folk om en fælles hyldest af menneskets fysiske kapaciteter og sportslige evner. I sportswashingens tid synes internationale sportsbegivenheder at skabe flere overskrifter for deres omstændigheder end deres indhold, og uden undtagelse har OL i Paris samlet  kontroverser hurtigere, højere og stærkere end de olympiske ringe kan holde til.

Landet kendt for arbejderklassens voldsomme oprør forventes ikke at ændre sig for at holde en god facade for omverdenens fine gæster. Særligt ikke efter Libération afslørede migrantarbejderes dårlige forhold under forberedelserne til De Olympiske Lege. En kontrovers, som harmonerer med vredesklangen fra Fodbold-VM i Qatar, og ikke ligefrem er blevet dæmpet efter franske myndigheder ransagede OL 2024’s administrative hovedkontor som led i en efterforskning af ulovlig favorisme og korruption.

Hvorvidt russiske og hviderussiske atleter skal have lov til at deltage midt i Ruslands invasion af Ukraine har skabt ophidset debat medlemslandene imellem, og det er besluttet, at Rusland og Hviderusland ikke vil blive formelt inviteret til OL i Paris, men at deres atleter stadig må deltage under neutralt banner. Israels krig mod Hamas har smidt yderligere benzin på det udenrigspolitiske bål, da Den Internationale Olympiske Kommité anklages for dobbeltmorale for ikke at ville fordømme Israel på lige fod med Rusland. Det ser altså ikke ud til at sporten får sin samlende effekt i 2024, men at De Olympiske Lege i stedet går tilbage til sine rødder som stedfortræder for krig.

Krigen i Ukraine

Selvom 2024’s anticiperede historier alle trækker tråde til krigen i Ukraine, er det en konflikt, hvis dalende nyhedsrelevans har fatale konsekvenser. I august og september i år blev Ukraine samlet lovet 15,7 milliarder kroner i støtte. Et tal, som i samme periode i 2022 var 10 gange større. Vi kan rose den ukrainske kampgejst og strategiske overlegenhed, men faktum er, at udefrakommende økonomisk støtte har holdt tandhjulene kørende i de ukrainske kampvogne, og at Zelenskyj bliver tvunget til at kapitulere, hvis krigen og dens tilhørende alvor bliver glemt, fordi tiden byder på nyere og mere interessante nyheder.

Med et positivt syn på fremtiden kan vi glæde os over det nordisk-ukrainske sikkerhedspolitiske topmøde og Danmarks varsling af donationer for over 7,5 milliarder kroner til Ukraine.

Dennis Knudsen

Vigtigst af alt er dog, at indsatte i Enner Mark Fængsel kan se frem til en topmoderne frisure med skinnende, skælfrit hår, når Dennis Knudsen skal afsone sin straf for grov vold, hærværk og vanvidskørsel. Forhåbentlig sælger de røde pølser i kiosken. Så kan han tage nogle med hjem til ungerne efter afsoning, hvis ikke kommunen har frataget ham dem, da det burde udløse en børnefaglig undersøgelse at give sine børn dårlig, proletarisk kogefars.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.