fbpx

Konservativ Ungdom i Stor-Århus fylder rundt

25. maj fylder Konservativ Ungdoms grand old lady, Konservativ Ungdom i Stor-Århus, rundt, da foreningen i år kan markere 120 år i konservatismens tjeneste.

 

Enhver KU’er, der har fulgt med på grundkursus, kender fortællingen om Konservativ Ungdom som Danmarks ældste ungdomspolitiske parti, der blev dannet af von Rosen i 1904. Har de sidenhen talt med et århusiansk medlem, har dette formodentlig pralet med sin lokalforening, der med sin stiftelse i 1903 kom før landsorganisationen. I vendingen om Danmarks ældste ungdomspolitiske forening tilføjer de stolteste århusianere også at de ”muligvis er ældst i hele verden”, men kan det nu passe?

Med sin stiftelse i 1903 er det helt korrekt, at det er den første ungdomspolitiske forening i Danmark. Ungdomspolitik kan dog spores længere tilbage til 1828, hvor Glasgow University Liberal Democrats blev den første af mange politiske studenterforeninger i Storbritannien. Foreningerne var dog alle forankrede til universiteter, så de var ikke af helt samme karakter, som vi kender fra Konservativ Ungdom og vores lokalforeninger.

Konservativ Ungdom i Stor-Århus’ nærmeste konkurrent om titlen er derfor vores socialistiske naboer hos Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) i Norge, hvis landsforening påstår at være grundlagt d. 20. juni 1903 og dermed er ældre end vores landsforening, men yngre end lokalforeningen i Århus. AUF blev dog først etableret i 1927, og dateringen til 1903 er stiftelsen af moderpartiets første ungdomsparti, Norges Socialdemokratiske ungdomsforbund, så det er en nabostrid, vi roligt kan erklære os sejrherrer af.

Med afsæt i historien går vi til en mand, der med et glimt i øjet husker historien i håb om at gentage den. Lauritz Ivan Skov Løbner blev i januar 2023 valgt som formand af Konservativ Ungdom i Stor-Århus, og går under titlen ’forvalter’. For Lauritz er det ikke bare en titel og en arbejdsopgave, at være forvalter af så gammel en forening: ”Det betyder ekstremt meget for mig. Det er jo den ældste forening, så derfor er det ikke uden en vis ærefrygt, at man siger ja til et sådant tilbud. Jeg har jo ikke besiddet posten længe, men jeg er meget stolt over at have fået det som opgave”.

Til trods for ærefrygten viser Lauritz en hvis sindsro og tryghed om foreningens fremtid, da han bliver spurgt ind til en hemmelighed bag foreningens overlevelsesevne: ”Jeg ved ikke, om der er en decideret hemmelighed eller nøgle til succesen. For os tror jeg helt bestemt det skyldes sammenhængskraften. Det er den lange historie og folk som år efter år stadigt er aktive. Det har bl.a. resulteret i vores repræsentantskab, som tjener som en SOS-linje for forvalteren og bestyrelsen. Så det vigtigste for mig er at der altid er nogen klar til at tage over og føre foreningen videre”.

Traditionen tro inviterer foreningen i dagens anledning til fødselsdagsflæsk, som bliver afholdt på Raadhuus Kafeen i det centrale Aarhus. Forvalteren lover i mellemtiden, at 120-året vil blive fejret med en kæmpe fest senere på året på en gammel Århus-institution, men løfter ikke sløret for andet, end at det er værd at se frem til.

Forfattet af:

Emil Træholt og Sebastian Kaimson

 

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.