fbpx

Elizabeth II – The platinum Queen

Kong George V af Storbritannien fik sit første barnebarn da den lille prinsesse Elizabeth blev født den 21. april for 96 år siden. Dengang var der ingen der vidste at hun en dag skulle blive Storbritanniens Dronning gennem mere end 70 år, og dermed blive den længst siddende monark i landets historie. 

For 96 år siden hed kongen af Storbritannien Kong George V og premierministeren var den konservative politiker Stanley Baldwin. Hendes forældre der gav hende til denne verden, var prins Albert og prinsesse Elizabeth af York. Ingen havde regnet med at prinsesse Elizabeths far under navnet George VI skulle blive landets monark, og med dette at Elizabeth en dag skulle efterfølge ham. Tronfølgeloven var nemlig ikke indrettet dengang til at kvindelig arvefølge var en selvfølge. 

Prinsesse Elizabeth levede i de første ti år af sit liv sammen med hendes far, mor og lillesøster et ganske stille og roligt. Det stille liv, blev i 1936 afbrudt da Elizabeths onkel Edward VIII abdicerede fra den britiske trone. Edward valgte kærligheden valgt kærligheden frem for pligterne som konge, hvilket betød at Elizabeths far, Prins Albert, måtte overtage tronen og blev Kong Georg VI af Storbritannien. 

I det øjeblik at Elizabeths far, blev konge blev hun den første i arvefølgen. Ligesom vores egen Dronning Margrethe II, så var hverken hun eller Elizabeth født til at skulle blive Dronning, men omstændighederne blev at grundet en abdicering i Storbritannien og en grundlovsændring herhjemme i Danmark, så blev deres kald i livet, at de begge skulle blive dronninger i to af verdens ældste monarkier. 

“I declare before you all that my whole life, whether it be long or short, shall be devoted to your service and the service of our great imperial family to which we all belong.”

Prinsesse Elizabeth, på hendes 21 år fødselsdag, 1947

I 1947, holdt Prinsesse Elizabeth en afgørende tale i hendes liv. Nemlig en tale, hvori hun sagde at hun altid vil arbejde for det britiske folk, samt hele det britiske imperium, og altid fuldføre hendes pligter uanset hvad. Disse ord fik for alvor betydning, d. 6. februar 1952, da hendes far, Kong Georg V sov ind og dermed gik Prinsesse Elizabeth fra at være tronfølger, til Dronning Elizabeth II. af Storbritannien, og en lang række commonwealth lande. 

Dronningen har hele sit liv vægtet pligten frem for alt og hun tog sit kald som dronning meget seriøst. Siden hun tog over som Dronning i 1952, har hun gjort alt i sin magt, for at sikre stabilitet både i Storbritannien og Commonwealth landene, som herunder tæller bl.a. Australien, New Zealand og Canada og mange flere. En opgave man må sige om noget er blevet udført til perfektion, og til kæmpe inspiration verden over. Selv vores egen Dronning Margrethe II har kunne spejle sig i Dronning Elizabeths gerninger. 

Hun har stået som en fast skikkelse for stabilitet og urokkelighed i det britiske samfund. Hendes regeringstid har været præget af en brydningstid som har skabt store omvæltninger og splittelser i samfundet. Her har hun som Dronning været det samlende element for både land og folk, og har arbejdet hårdt uafbrudt i alle 70 år som monark. Dronning Elizabeth kæmpede bragt til det sidste og kan betegnes, som inkarnationen af citatet “Keep calm and carry on”.

Selvom verden nu har taget sin afsked med Dronning Elizabeth, så går solen aldrig ned over det britiske emperium, det gjorde den ikke under Dronning Elizabeth, og det kommer den heller ikke til i fremtiden. Storbritannien har nu fået en ny monark, Kong Charles III. – God Save the King.

Skrevet af Sebastian Kaimson, Lauritz Løbner og Benjamin Tvede.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.